Skip to main content
IlmuBlogger.Com

follow us

9 mangsa culik Tembisan Lahad Datu dibebaskan di selatan Filipina

Sembilan daripada 10 mangsa culik di perairan Tambisan Lahad Datu pada Selasa lepas telah dibebaskan oleh penculik dan kini berada dalam kawalan pihak keselamatan di Selatan Filipina.

Pesuruhjaya Polis Sabah Omar Mammah ketika dihubungi Bernama hari ini mengesahkan perkara berkenaan dan perbincangan lanjut bersama pihak berkuasa Filipina sedang dijalankan kerana mangsa yang diculik tidak mempunyai dokumen.

“Perbincangan akan dijalankan sebelum keputusan (sama ada mereka dibawa kembali ke Sabah) dibuat kerana mereka (mangsa) tidak mempunyai dokumen.

“Pihak berkuasa Filipina terjumpa dengan mangsa di tepi jalan pada 10 malam semalam kerana mereka berjalan dalam kumpulan setelah dibebaskan penculik yang mendapat tahu mereka (mangsa) tidak mempunyai duit untuk membayar (tebusan),” katanya.

Omar berkata nasib seorang mangsa lagi masih belum diketahui.

Mengulas laporan akhbar tempatan yang menyatakan bahawa mangsa yang diculik bukan Bajau Laut, Pesuruhjaya Polis Sabah berkata pihaknya akan menjalankan siasatan mengenai perkara itu.

Sementara itu, di Semporna, isteri kepada seorang daripada mangsa culik, Hamidah Lallah, 22, berkata dia menerima maklumat berkenaan daripada abang iparnya yang datang ke kediamannya pagi tadi.

"Abang ipar saya terima panggilan berhubung pembebasan itu, pada 11 pagi tadi. Mungkin mereka sekarang dengan tentera (Filipina) di sana," katanya kepada Bernama.

Bagaimanapun, Hamidah berkata tidak dapat memastikan sama ada sembilan mangsa yang dibebaskan itu termasuk suaminya, iaitu Abdul Nasir Nuli (Inai).

Sehingga kini, beliau belum lagi dihubungi polis berhubung perkara itu.

Pada 18 Jun lepas, seramai 10 daripada 16 kru dua bot nelayan di perairan Tambisan Lahad Datu dilaporkan diculik oleh sekumpulan lelaki bersenjata ketika mereka mahu menuju ke Semporna. Dalam kejadian 2 pagi itu, 10 nelayan berkenaan dilarikan ke selatan Filipina manakala enam nelayan lagi terselamat.

- Bernama

You Might Also Like:

Newest PostNewest Post
Oldest PostOldest Post
Comment Policy: Silakan beri pandangan anda. Komentar yang disertakan dengan pautan halaman lain tidak akan ditampilkan.
Buka Komentar